2012. december 5., szerda

Igazgyöngy


A Tahiti Igazgyöngy valójában nem is Tahitiről, hanem más polinéz szigetekről származik.

Az első kagylófarmot Polinéziában Manihin alapították. Azóta ott bezártak a farmok és áttelepültek Rangiroára. Ott van a legnagyobb gyöngytermelés. A bébikagylókat viszont továbbra is Manihin nevelik, mert csak ott kedvezőek a körülmények.

A legnagyobb forgalmú kagylófarm a Gauguin's Pearl. Nekik Rangiroán van a központjuk. Épp 100 méterre a háztól, ahol lakom. Meg van ingyen tárlatvezetés. Miért is ne látogassam akkor meg őket? Ismétlés a tudás anyja.

És tényleg. Másodszor hallva sokkal több infó megragad a fejemben.

Például, hogy a fekete gyöngyöt nem azért hívják feketének, mert fekete, hanem mert a kagyló színtermelő lebernyegei feketék. És ettől a kagyló héja is sötétebb. A kagyló héja pedig a gyöngy színét befolyásolja. De nem teszi feketévé. A japán arany gyöngy sem arany, csak arany lebernyeges az anyakagyló (azt hiszem, ezt  hívjuk magyarul gyöngyháznak). Na ezt jó tudni :)



Egy osztriga 2 órán át képes életben maradni a szárazföldön. Kiemelés után ennyi idejük van a munkásoknak megtisztítani a külsejét (baktériumfertőzés megelőzése végett), felnyitni, kiszedni a kész gyöngyöt, beleműteni az új gyöngyöt és visszaszállítani a farmra.




Ha egy kagylóból nem tökéletes gyöngyöt szednek ki, a kagyló megy az éttermi szállítmányba. Csak a hibátlan terméket gyártó kagylóanyákat tartják meg további beültetésre.

A kagyló 3 éves korában érett az első beültetésre. A beültetett gyöngy 2 év alatt "érik meg". Első alkalommal 8 mm-es fehér gyöngyöt ültetnek be. A második év végén elvileg 9-10 mm-es gyöngyöt nyernek. Az új beültetett fehér gyöngy mindig akkora, mint amekkorát kiműtöttek a kagylóból. Tehát az 5 éves kagylóba 9-10 mm kerül. Ezúttal 5 évet kell várni az elkészülésre. A kinyert gyöngy 12-14 mm. Most ekkorát ültetnek be. Viszont már 7 évet kell várni a 16 mm-es kincsekre.

A kiszedett gyöngyöket szigorúan osztályozzák. Először méret szerint válogatják. A legkisebbek 8-9 mm-esek. A legnagyobbak 18 mm.

Aztán megnézik forma szerint. A teljesen szabályosan kerek gyöngy a legértékesebb. Ez az A kategória. Van a kerekded (semi barrocque), ami a B és a szabálytalan (barrocque), ami a C és D.

Ezután a felszínt vizsgálják. Ha kevesebb, mint 10 %-nyi felületen van hibácska (pici pötty), akkor A+ kategóriába kerül a gyöngy. A 10-30 % A, 30-60 % B, 60 felett C és D.

Csak szín szerint nem osztályoznak. A szín egyéni ízlés kérdése. Van, aki a kékesért adna többet, más a zöldesért.

Az osztályozásnak köszönhetően több árkategóriából lehet választani. A legolcsóbb (amit máshol még nem is láttam) 10 EUR, a legdrágább 6000 EUR. Per darab!

Lehet, hogy valami baj van az ízlésemmel, de nekem a túl szabályos gyöngyök nem annyira tetszenek. Legjobban a barokk kategória jött be. 

Úgyhogy másfél órányi válogatás után vettem is egyet 13 Euróért. Ezüst akasztóval együtt épp annyiba került, mint 2 koktél egy átlagos helyen.






A mai nap megint hasznos volt. Nem csak ezért.

A farmon sétálva értettem meg igazán, mit is jelent, hogy büdös a munka : - D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése