2013. június 10., hétfő

Kambodzsa specialitásai



Kambodzsa a legszegényebb a három ország (Thaiföld, Laosz) közül.

A házak többnyire fából készülnek, csak a városokban vannak kőházak.
Az emberek nagyon nagyon kedvesek és barátságosak, szelídek és segítőkészek. Majdnem mindenki beszél angolul. Az 5 éves gyerek is folyékony angolsággal koldul.

A szegénység miatt autók alig vannak, mindenki robogóval jár. A robogót használják szállításra is. Simán mögé kötik a pótkocsit, amit otthon, mi max kisteherautó mögé kötnénk. Ezen szállítják a gerendáktól kezdve a malacokon át a több ezer kosarat, szalmabálákat, bármit. Mint a hangyák. Testméretük ötvenszeresét is felpakolják egy 100 köbcentis kis járműre. A szegénységből ered az is, hogy sosem tankolják tele a motort. A benzint fél literes és 1 literes műanyag üvegekben lehet kapni az útszéli árusoknál.

Mikor először láttam ilyet, azt hittem, házi pálinkát árulnak


Ez egy nagyobb benzinkút. Itt hordó is van


A limonádéra hasonlító benzin csak egy a sok minden körül, amit Kambodzsában az út szélén lehet kapni.

Nagy kedvencem a gurulós járgányokról árult üdítő, a cukorpálma szárából préselt lé. Egy szelet narancsot is belefacsarnak, ettől egy 100%-ig természetes limonádét kap az ember. Csak zúzott jég, cukorlé és narancs. Nem túl édes, és nem káros, mint a cukorrépából nyert, finomított cukor.

A pálma ágának kemény külsejét lehámozzák


Egy vasalógép-szerű szerkezeten halad át a pálma lédús, de fás szára.




Milyen ruha van a pálmát hámozó hölgyön a fenti képen?

Igen. Pizsama.

Ez a következő kambodzsai specialitás. Az emberek pizsiben flangálnak az utcán. De nem csak este, nem csak falun. A városokban is. Valami helyi divat. Eleinte azt gondoltam, hogy biztos csak pizsamának tűnik a könnyű karton kosztümjük. Mert sokszor virágos a minta. És végülis egy kosztüm is egy azonos mintájú nadrágból és kabátkából áll. De aztán elszállt a kétely. Megláttam a Hello Kittys, a kiskacsás és a macis pizsamákat. Felnőtt nőkön. Az utcán. Nappal.


Pizsamák az utcán


Kambodzsa legkülönösebb specialitása azonban az, hogy az emberek őszintén kedvesek. Szeretik a turistákat. A gyerekek odaszaladnak, hellót kiabálnak, mindenki mosolyog. Igazi mosollyal. 

Örülnek, hogy jöttél és itt vagy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése